Latar Belakang Saya

Foto saya
Shah Alam / Kuala Lumpur, Selangor, Malaysia
Berkhidmat selama 23 tahun di dalam industri perbankanan dan kewangan dan kini mempunyai syarikatnya sendiri di dalam bidang perniagaan pembelajaran. Beliau juga adalah bekas penuntut di Maktab Tentera Di Raja, Sg. Besi Mempunyai cita-cita melahirkan usahawan muda yang mampu bersaing diperingkat global. Mempunyai kelulusan dari Charted Institute of Marketing (UK) dan pernah menghadiri program EMBA didalam International Marketing di Berne University of Applied Science , Switzerland. Beliau juga telah menghasilkan rantaian nilai (value chain) REDAR untuk digunakan dalam perniagaan, motivasi dan pembangunan modal insan. Anda juga boleh menghubunginya di alamat emelnya di zulkarnianmazlan@ymail.com untuk bertukar-tukar fikiran dan pendapat dan memberi pandangan bernas dalam bidang ini. Selain dari perniagaan pendidikan, syarikat beliau juga memberi khidmat nasihat koporat, membantu menubuhkan syarikat, koperasi, yayasan dan perundingan Harta Intelek. Beliau boleh dihubungi melalui telefon sel beliau bernombor 0146430813 (Kuala Lumpur) dan 0138905131 (Kota Kinabalu, Sabah) Anda juga dijemput menjadi rakan facebook dan kumpulan Mandarin Star Group beliau serta JOMBAQDAS

Selasa, 31 Mac 2009

5 Tip Perniagaan Semasa

1. Sasaran "baby boomers" mereka yang ramainya tidak effected dengan kuncupan ekonomi semasa. Mereka adalah dalam lingkungan umur lima puluhan

2. Sasarkan pada produk-produk yang mampu dibeli oleh pengguna bukan produk-produk yang mahal. Sesuatu yang mampu dibeli dan bukan sesuatu yang untuk kemewahan.

3. Mulakan perniagaan yang berkos rendah - kos permulaan dan overhead rendah. Yang panggil baik adalah perniagaan secara soho (perniangan yang kecil atau perniagaan dari rumah) seperti perniagaan Internet atau pun perniagaan perkhidmatan.

3. Produk dan perkhidmatan kesihatan akan berada dalam permintaan tak kira keadaan ekonomi

4. Produk-produk organik juga antara trend baru perniagaan

5. Yang penting, dalam perniagaan, usahawan perlu kreatif supaya dapat mengubah pendekatan perniagaan supaya dapat bertahan tak kira dalam keadaan ekonomi yang apa jua. Ubahkan pendekatan dengan cara menambahkan produk untuk target market baru, ubah cara promosi untuk mencapai pelanggan baru, ubah mesej perniagaan untuk mencapai pasaran yang baru.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan