Latar Belakang Saya

Foto saya
Shah Alam / Kuala Lumpur, Selangor, Malaysia
Berkhidmat selama 23 tahun di dalam industri perbankanan dan kewangan dan kini mempunyai syarikatnya sendiri di dalam bidang perniagaan pembelajaran. Beliau juga adalah bekas penuntut di Maktab Tentera Di Raja, Sg. Besi Mempunyai cita-cita melahirkan usahawan muda yang mampu bersaing diperingkat global. Mempunyai kelulusan dari Charted Institute of Marketing (UK) dan pernah menghadiri program EMBA didalam International Marketing di Berne University of Applied Science , Switzerland. Beliau juga telah menghasilkan rantaian nilai (value chain) REDAR untuk digunakan dalam perniagaan, motivasi dan pembangunan modal insan. Anda juga boleh menghubunginya di alamat emelnya di zulkarnianmazlan@ymail.com untuk bertukar-tukar fikiran dan pendapat dan memberi pandangan bernas dalam bidang ini. Selain dari perniagaan pendidikan, syarikat beliau juga memberi khidmat nasihat koporat, membantu menubuhkan syarikat, koperasi, yayasan dan perundingan Harta Intelek. Beliau boleh dihubungi melalui telefon sel beliau bernombor 0146430813 (Kuala Lumpur) dan 0138905131 (Kota Kinabalu, Sabah) Anda juga dijemput menjadi rakan facebook dan kumpulan Mandarin Star Group beliau serta JOMBAQDAS

Jumaat, 2 Oktober 2009

Pendaftaran Syarikat

Sebelum kita melangkau ke topik kewangan saya rasa mustahak juga kita renungkan pentingnya mendaftar perniagaan yang hendak kita jalakan itu. Perkara pendaftaran syarikat ini memang penting kerana seseorang yang hendak membuka dan menjalankan perniagaan mereka mesti memikirkan perniagaan macam mana yang akan mereka jalankan mengikut keupayaan tenaga dan kewangan mereka. Ada beberapa bentuk syarikat yang boleh didaftarkan dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia seperti berikut :-

1. Persendirian/Perseorangan

2. Perkongsian

3. Sendirian Berhad

4. Syarikat Berhad

5. Yayasan

Sementara koperasi pula boleh ditubuhkan oleh sekumpulan individu untuk bekerjasama bersifat kebajikan dan kepentinggan ahli-ahli koperasi.

Selain daripada perkara-perkara diatas beberapa lessen-lesen dan permit-permit berniaga juga diperlukan untuk menjalankan perniagaan yang hendak dimulakan itu.

Semua ini perlu difikirkan dulu dan jangan setelah perniagaan dimulakan baru perkara-perkara ini hendak difikirkan. Anda dinasihatkan membuat kajian untuk perkara-perkara di atas atau memdapat nasihat pakar mengenai perkara ini.

Jika anda ingin nasihat pakar dalam perkara-perkara ini anda boleh menghubungi saya di emel saya zulkarnianmazlan@ymail.com untuk saya lanjutkan ke Bahagian Koporat dan Perundangan kami atau untuk menghadiri kursus mengenai perkara-perkara ini.

Selamat Berjaya dalam perniagaan Anda semua.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan