Latar Belakang Saya

Foto saya
Shah Alam / Kuala Lumpur, Selangor, Malaysia
Berkhidmat selama 23 tahun di dalam industri perbankanan dan kewangan dan kini mempunyai syarikatnya sendiri di dalam bidang perniagaan pembelajaran. Beliau juga adalah bekas penuntut di Maktab Tentera Di Raja, Sg. Besi Mempunyai cita-cita melahirkan usahawan muda yang mampu bersaing diperingkat global. Mempunyai kelulusan dari Charted Institute of Marketing (UK) dan pernah menghadiri program EMBA didalam International Marketing di Berne University of Applied Science , Switzerland. Beliau juga telah menghasilkan rantaian nilai (value chain) REDAR untuk digunakan dalam perniagaan, motivasi dan pembangunan modal insan. Anda juga boleh menghubunginya di alamat emelnya di zulkarnianmazlan@ymail.com untuk bertukar-tukar fikiran dan pendapat dan memberi pandangan bernas dalam bidang ini. Selain dari perniagaan pendidikan, syarikat beliau juga memberi khidmat nasihat koporat, membantu menubuhkan syarikat, koperasi, yayasan dan perundingan Harta Intelek. Beliau boleh dihubungi melalui telefon sel beliau bernombor 0146430813 (Kuala Lumpur) dan 0138905131 (Kota Kinabalu, Sabah) Anda juga dijemput menjadi rakan facebook dan kumpulan Mandarin Star Group beliau serta JOMBAQDAS

Isnin, 19 Oktober 2009

Pengurusan Kewangan III - Tujuan


Sebagaimana yang telah kita perbincangkan dalam penulisan saya yang lalu, pengurusan kewangan nampaknya adalah nadi kepada sesuatu perniagaan itu. Dengan demikian, amat penting sekali pengurusan kewangan yang sistematik dipertekankan dan diberi perhatian oleh peniaga disetiap masa dan waktu.

Tujuan pengurusan kewangan itu adalah :-

1. Merekod transaksi perakaunan syarikat supaya ianya mudah untuk disemak terutama jika berlaku ketidakseimbangan akaun atau keciciran wang dalam syarikat.

2. Untuk dijadi alat menilai kedudukan dan prestasi syarikat dalam perniagaan semasanya

3. Ianya juga dijadikan ukuran perkembangan syarikat didalam perniagaan semasanya terutama aliran tunai syarikat yang akan menentukan nadi kehidupan sesuatu perniagaan itu.

4. Alat pengukur untuk mendapatkan kemudahan kewangan dari sumber kerajaan, agensi kerajaan dan institusi kewangan

Oleh itu, penjagaan dan pemantauan pengurusan kewangan perlu dititik beratkan oleh peniaga dan syarikat , jika perniagaan itu hendak berkembang dan maju dalam industri kecil , sederhana dan juga mikro.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan