Latar Belakang Saya

Foto saya
Shah Alam / Kuala Lumpur, Selangor, Malaysia
Berkhidmat selama 23 tahun di dalam industri perbankanan dan kewangan dan kini mempunyai syarikatnya sendiri di dalam bidang perniagaan pembelajaran. Beliau juga adalah bekas penuntut di Maktab Tentera Di Raja, Sg. Besi Mempunyai cita-cita melahirkan usahawan muda yang mampu bersaing diperingkat global. Mempunyai kelulusan dari Charted Institute of Marketing (UK) dan pernah menghadiri program EMBA didalam International Marketing di Berne University of Applied Science , Switzerland. Beliau juga telah menghasilkan rantaian nilai (value chain) REDAR untuk digunakan dalam perniagaan, motivasi dan pembangunan modal insan. Anda juga boleh menghubunginya di alamat emelnya di zulkarnianmazlan@ymail.com untuk bertukar-tukar fikiran dan pendapat dan memberi pandangan bernas dalam bidang ini. Selain dari perniagaan pendidikan, syarikat beliau juga memberi khidmat nasihat koporat, membantu menubuhkan syarikat, koperasi, yayasan dan perundingan Harta Intelek. Beliau boleh dihubungi melalui telefon sel beliau bernombor 0146430813 (Kuala Lumpur) dan 0138905131 (Kota Kinabalu, Sabah) Anda juga dijemput menjadi rakan facebook dan kumpulan Mandarin Star Group beliau serta JOMBAQDAS

Selasa, 22 September 2009

Program Kemahiran Diri

Kemahiran hidup bermula dari diri sendiri samada seseorang itu peka dan mengenali dirinya sendiri. Untuk memahirkan diri kepada sesuatu perkara, seseorang mesti mengenali dirinya sendiri. Dia patut membuat analisa mengenai kekuatan, kelemahan, peluang-peluang dan ancaman-ancaman yang akan dihadapinya. Penggunaan analisa SWOT amat bersesuai dengan perkara ini. Kekuatan dan kelemahan adalah dalam diri sendiri. Disebaliknya, peluang dan ancaman adalah daripada faktor-faktor luaran. Bila diri kita boleh dianalisa maka lebih senang untuk merancang kerja-kerja yang hendak diselenggarakan. Jika kemampuan kita cetek dalam kerja yang hendak di lakukan, kita boleh mendapat sokongan dari luar untuk membantu kerja-kerja yang hendak kita lakukan itu.

Selain dari analisa-analisa diatas, faktor kognitif, afektif dan psiko-motor perlu juga dipertimbangkan kerana faktor-faktor ini boleh mengimbangkan kehidupan dan kemahiran seseorang insan. Untuk berjaya dalam hidup seseorang itu perlu mempunyai pemikiran yang tinggi untuk mengendalikan diri dan tugas-tugas yang akan dilakukan. Emosi yang stabil juga perlu supaya ketenteraman dan gangguan emosi tidak selalu menggangu diri dan tugas-tugas harian. Selain dari itu, pergerakan diri yang baik juga boleh membantu diri untuk melaksanakan kerja-kerja dengan lebih berkesan lagi.

Pembinaan hemah diri juga penting didalam hidup supaya diri tidak berasa rendah. Jika seseorang itu mempunyai hemah diri yang rendah, dia tidak akan boleh melakukan kerjanya dengan sempurna dan dia juga selalu merasa dirinya tidak setanding dengan orang lain. Dengan itu juga dia selalu berasa dirinya tidak diperlukan oleh keluarga, masyarakat dan rakan sekerjanya.

Beberapa perkara lain yang perlu dipertimbangkan kearah memajukan kemahiran hidup adalah :

1. Halatuju hidup
2. Pengurusan Diri
3. Perancangan dan Pengurusan Masa
4. Penguasaan Bahasa (Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris)
5. Kebolehan Berkomunikasi
6. Kebolehan Menyelia dan Memimpin (Supervisory and Leadership Skills)
7. Pengurusan Projek
8. Kebolehan Berunding
9. Kebolehan Merancang
10. Ilmu (Education)
11. DUIT (Doa, Usaha, Ikhthiar dan Tawakal)

Untuk keterangan lanjut sila hubungi saya di zulkarnianmazlan@ymail.com, ceramah di atas juga boleh bentangkan dalam Bahasa Inggeris. Kami juga mempunyai modul REDAR yang direka oleh saya dan penceramah-penceramah lain di dalam syarikat kami. Modul REDAR adalah rangkaian nilai (value chain) didalam Program Pembangunan Modal Insan dan Program Motivasi perniagaan yang kami sediakan kepada pelanggan kami.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan